Τι Είναι Ο Κολπικισμός; Ορισμός, Λύση, Θεραπεία

Ο κολπικός οργασμός είναι μια σεξουαλική διαταραχή που επηρεάζει μεγάλο αριθμό γυναικών. Συχνά συνδέεται με φοβία της σεξουαλικής επαφής και χαρακτηρίζεται από αυτόματη σύσπαση των μυών του πυελικού εδάφους, η οποία εμποδίζει την εισαγωγή ενός ξένου σώματος στο εσωτερικό των γυναικείων γεννητικών οργάνων ή την καθιστά ιδιαίτερα επώδυνη. Παρόλο που υπάρχουν πλέον πολλοί τρόποι αντιμετώπισης αυτής της κατάστασης, πάρα πολλοί άνθρωποι περιμένουν χρόνια για να μιλήσουν γι' αυτήν και να ζητήσουν βοήθεια λόγω φόβου και ντροπής.

Τι είναι ο κολπικισμός;

Σύμφωνα με ορισμένες μελέτες, ο κολπικισμός είναι μια σύνθετη ψυχοφυσιολογική διαδικασία που επηρεάζει το 6 έως 17% των γυναικών. Δεν επηρεάζει τα γεννητικά όργανα, τα οποία δεν παρουσιάζουν ανωμαλίες. Ωστόσο, με κάθε σεξουαλική πράξη, το κολπικό άνοιγμα κλείνει λόγω ενός ανεξέλεγκτου σπασμού των περικολπικών μυών. Κατ' αναλογία, το σεξ συστέλλεται όπως το βλέφαρο ενός ματιού που πέφτει κάτω μπροστά στον εξωτερικό κίνδυνο. Πρόκειται όμως για έναν καθαρά ακούσιο μηχανισμό, ένα είδος ενστικτώδους αντανακλαστικού, το οποίο η γυναίκα δεν ελέγχει.

Σε ορισμένες περιπτώσεις η ίδια η πρόβλεψη της διείσδυσης μπορεί να προκαλέσει αυτό το φαινόμενο. Αν και η μυϊκή σύσπαση είναι συνήθως ανώδυνη, η προσπάθεια διείσδυσης είναι συνήθως εξαιρετικά επώδυνη. Αυτός ο πόνος είναι πραγματικός και όχι ψυχοσωματικός. Επομένως, μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί σε ένα ζευγάρι, διότι όταν μια γυναίκα πάσχει από κολπικό μίσος, το σεξ της παραμένει απροσπέλαστο, παρ' όλη την ευγένεια, την τρυφερότητα ή την καλοσύνη του συντρόφου της. Αυτό το φαινόμενο μπορεί να είναι μια πλήρης απόρριψη της σεξουαλικότητας ή ακόμη και ψυχρότητα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ωστόσο, δεν αποκλείει την πλήρη σεξουαλική πρακτική που περιλαμβάνει τη διέγερση της κλειτορίδας και των χειλέων του κόλπου. Σε αυτή την περίπτωση η απόφραξη εμφανίζεται μόνο στην περιοχή του κόλπου.

Οι γιατροί διακρίνουν μεταξύ δύο τύπων κολπίτιδας ανάλογα με την περίοδο κατά την οποία εμφανίζεται η διαταραχή.

Πρωτοπαθής κολπικισμός: ορισμός

Ο πρωτοπαθής κολπικισμός εμφανίζεται όταν μια γυναίκα δεν έχει βιώσει ποτέ ανώδυνη διείσδυση. Υπάρχει από την αρχή της σεξουαλικής επαφής. Είναι η πιο κοινή μορφή της πάθησης.

Δευτεροπαθής κολπικισμός: μια εξήγηση

Ο κολπίτιδα είναι δευτερογενής εάν εμφανίζεται μετά από μια φυσιολογική σεξουαλική ζωή, τουλάχιστον χωρίς προβλήματα διείσδυσης. Μπορεί να εμφανιστεί σε σαραντάρες ή πενηντάρες γυναίκες που έχουν κάνει καλό σεξ. Με την ηλικία και την απώλεια ορμονών, ο κόλπος μπορεί να γίνει πυκνότερος, ξηρότερος και λιγότερο ευαίσθητος. Μπορεί επίσης να εμφανιστεί ως αποτέλεσμα επώδυνου τραύματος και απαιτεί ψυχολογική υποστήριξη.

Εάν πιστεύετε ότι μπορεί να είστε επιρρεπείς σε αυτή την κατάσταση, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με έναν αρμόδιο επαγγελματία που μπορεί να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε και να ανακτήσετε την αυτοπεποίθησή σας.

Λύση και θεραπεία για τον κολπισμό

Πολλές γυναίκες με κολπικισμό πιστεύουν ότι δεν υπάρχει θεραπεία για την πάθηση. Αυτό δεν είναι αλήθεια! Σήμερα, υπάρχουν πολλές σύγχρονες προσεγγίσεις που έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές. Ωστόσο, απαιτείται σεξουαλική θεραπεία, οπότε είναι καλύτερο να κλείσετε ραντεβού με γυναικολόγο ή σεξολόγο.

Συνήθως, η θεραπεία αρχίζει με ψυχοδιορθωτική επανεκπαίδευση. Η τεχνική αυτή, η οποία βασίζεται σε ασκήσεις χαλάρωσης, ύπνωση, αναπνοή κ.λπ., συνίσταται στο να κατανοήσει το άτομο την ανατομία του και να του μάθει να ελέγχει καλύτερα τους μύες του, ώστε να ανακτήσει τον έλεγχο του σώματός του. Στη συνέχεια, σιγά-σιγά, προχωράμε σε πειράματα για τη μείωση των επώδυνων επεισοδίων εξετάζοντας τις ασκήσεις κολπικής διαστολής. Ο απώτερος στόχος είναι η χαλάρωση του μυϊκού συστήματος που εμποδίζει την είσοδο του κόλπου, ώστε να μπορεί να δεχτεί ανώδυνα τη διείσδυση.

Αλλά η βαθύτερη εργασία σε ψυχολογικό επίπεδο μπορεί επίσης να επιτρέψει στο πρόβλημα να επιστρέψει στην πηγή του:

  • Μπορεί να προκύψει μετά από επώδυνα επεισόδια διείσδυσης που έχουν προκαλέσει στο άτομο φόβο να ξαναζήσει πόνο, είτε αυτό το άγχος είναι συνειδητό είτε ασυνείδητο.
  • Μπορεί να προκληθεί από τραύματα του παρελθόντος (σεξουαλική κακοποίηση, καταναγκαστικές ιατρικές εξετάσεις...).
  • Μπορεί να είναι το αποτέλεσμα μιας αγχωτικής προβολής της σεξουαλικότητας στη φαντασία μιας γυναίκας.
  • Μπορεί επίσης να είναι το αποτέλεσμα μιας αυστηρής και άκαμπτης ανατροφής στον τομέα της σεξουαλικότητας.

Άλλες θέσεις:

8is Maiou, Istiea 342 00, Greece