Οπλιστείτε Ενάντια Στις Λοιμώξεις Του Ουροποιητικού Συστήματος, Συμπτώματα Και Θεραπείες

Τι είναι οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος;

Η ουρολοίμωξη εμφανίζεται ως αποτέλεσμα της προσβολής του ουροποιητικού συστήματος από μικροοργανισμό, ο οποίος μπορεί να προσβάλει οποιοδήποτε όργανο ή ιστό του, από την ουροδόχο κύστη και τους νεφρούς έως την ουρήθρα.

Τα βακτήρια θεωρούνται συνήθως οι ένοχοι αυτού του τύπου ουρολοίμωξης: μεταξύ των πιο κοινών είναι το Escherichia coli, γνωστό και ως E. coli. Ωστόσο, καταστάσεις αυτής της φύσης μπορούν επίσης να προκληθούν από ιούς και παράσιτα, αν και σε μικρότερο βαθμό.

Αυτού του είδους οι διαταραχές τείνουν να είναι πιο συχνές στους άνδρες και στα βρέφη, ωστόσο, μετά το πρώτο έτος της ζωής, οι γυναίκες διατρέχουν έως και 10 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο.

Από τι προκαλούνται;

Οι λοιμώξεις που εμφανίζονται στο ουροποιητικό σύστημα μπορούν να συμβούν με δύο τρόπους: μέσω της κυκλοφορίας του αίματος, η οποία είναι η λιγότερο συχνή και η πιο δύσκολη. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το πρώτο όργανο που προσβάλλεται είναι οι νεφροί ή στο τέλος του ουροποιητικού συστήματος και στη συνέχεια απευθείας στην ουρήθρα. Όταν πρόκειται για αυτή την ταξινόμηση των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος, οι κύριες αιτίες προέρχονται από την παραμέληση της υγιεινής, τη μείωση της ποσότητας του νερού που καταναλώνεται, η οποία ενθαρρύνει τη συσσώρευση τοξινών, το απλό γεγονός της αναβολής του χρόνου ούρησης.

Όλα αυτά συμβάλλουν στο να γίνουν οι μολυσματικοί παράγοντες πιο ισχυροί και διεισδυτικοί.

Ποια είναι τα συμπτώματα της ουρολοίμωξης;

Το πρώτο από τα συμπτώματα είναι το κάψιμο κατά την ούρηση, σημάδι μιας συνεχιζόμενης λοίμωξης. Αυτά τα συμπτώματα της ουρολοίμωξης συνδυάζονται με:

  • Ούρηση σε μικρές ποσότητες
  • Θολά, καφέ ή κόκκινα ούρα, σημάδι παρουσίας αίματος
  • Παραγωγή ούρων με έντονη, όξινη οσμή
  • Περιστασιακά, μπορεί να έχετε πόνο στην περιοχή της λεκάνης.

Συμπτώματα ουρολοίμωξης

Ανάλογα με τη θέση της λοίμωξης, τα συμπτώματα της λοίμωξης στο ουροποιητικό σύστημα μπορεί να ποικίλλουν, άλλοτε πιο ενοχλητικά και άλλοτε πιο εκτεταμένα. Όσον αφορά την ουροδόχο κύστη, τα συμπτώματα της ουρολοίμωξης δεν έχουν επιπλέον ενδείξεις πέραν αυτών που έχουν ήδη αναφερθεί.

Σε περιπτώσεις όπου η λοίμωξη βρίσκεται στα νεφρά, εκτός από τα συμπτώματα που περιγράφονται παραπάνω, ο πυρετός, το τρέμουλο και ο εμετός συνοδεύονται από πόνο στην πλάτη.

Τέλος, οι λοιμώξεις στην ουρήθρα, εκτός από τα συμπτώματα της λοίμωξης στο βασικό ουροποιητικό σύστημα, προστίθενται στον κατάλογο και οι εκκρίσεις.

Διάγνωση λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος

Από τη στιγμή που αρχίζουν να εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα μιας ουρολοίμωξης, είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε έναν ειδικό ιατρό που μπορεί να εντοπίσει την αιτία και να εντοπίσει τη λοίμωξη.

Η διάγνωση γίνεται μέσω 2 κύριων βημάτων. Η μία είναι φυσική, με την οποία ανιχνεύεται το πρήξιμο ή η δυσφορία στην κοιλιά- η άλλη με την ανάλυση του αίματος, των ούρων και των εκκρίσεων για τον εντοπισμό βακτηρίων.

Περιστασιακά, μπορεί να συνιστώνται ιατρικές εξετάσεις όπως κυτταροσκόπηση, υπερηχογράφημα και ουρογραφία, οι οποίες διευκολύνουν τη διαπίστωση της βλάβης και της κατάστασης των οργάνων.

Θεραπείες

Οι διαδικασίες που συνταγογραφούνται για τη θεραπεία των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος εξαρτώνται από τον τύπο του παράγοντα που προκαλεί τη νόσο, δηλαδή βακτήρια, ιούς ή παράσιτα.

Ως εκ τούτου, στην περίπτωση βακτηρίων, θα συνταγογραφούνται μόνο αντιβιοτικά, όπως η τριμεθοπή ή η αμπικιλλίνη. Ενώ, στην περίπτωση των ιών, τα απλά αντιιικά όπως η ακυκλοβίρη θα μπορέσουν να θεραπεύσουν ή να αντιμετωπίσουν κατάλληλα τη λοίμωξη.

Όταν συνταγογραφείται ένα φάρμακο, είναι σημαντικό να τηρούνται απλοί κανόνες, όπως η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων υγρών, ιδίως νερού, η αποφυγή του τσιγάρου και η μείωση της κατανάλωσης τροφών με έντονα καρυκεύματα.

Κίνδυνοι και συνέπειες

Η ανεπαρκής θεραπεία μιας ουρολοίμωξης μπορεί να προκαλέσει:

  • Υποτροπιάζουσες και πιο περίπλοκες λοιμώξεις
  • Μόνιμη βλάβη στο προσβεβλημένο όργανο, συχνότερα στα νεφρά.
  • Εάν μια γυναίκα είναι έγκυος, μια λοίμωξη αυτής της φύσης μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη πιθανότητα κυοφορίας.
  • Στένωση της ουρήθρας, που παρουσιάζει σοβαρή ουρηθρίτιδα.

Άλλες θέσεις:

8is Maiou, Istiea 342 00, Greece